Ingredience:
150 g - polohrubá mouka
150 g - hladká mouka
1 lžička - kr. cukr
1 lžička - sůl
20 g - droždí
1/2 lžičky - prášek do pečiva
100 ml - mléko
100 ml - teplá voda
2 lžíce - olivový olej
2 stroužky - česnek
vajíčko na potření
lněná semínka
olivy - zelené i černé
Kroky:
- Mléko zahřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Polohrubou a hladkou mouku smícháme v misce, přidáme sůl, prášek do pečiva, olivový olej, prolisovaný česnek a kvásek.
- Promícháme, přidáme 100 ml teplé vody a zpracujeme řídké těsto, které posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
- Potom z těsta odebereme menší kousky, které dostatečně posypeme hladkou moukou a rukama zpracujeme do tužšího těsta a zpracujeme do tenčího válečku.
- Kraj obmotáme kolem paličky, na kterou jsme střídavě napichali zelenou a černou olivu a těsto obmotáme až po vrch.
- Napíchnuté špejle ukládáme na papírem vyložený plech na pečení a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů dozlatova.
- Před pečením nezapomeneme vrch cesta potřít rozšlehaným žloutkem a ještě můžeme posypat semínky nebo hrubou solí.
- Namísto oliv můžete použít i sušená rajčata.