Olivové tyčinky z česnekového těsta se solí recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

150 g - polohrubá mouka
150 g - hladká mouka
1 lžička - kr. cukr
1 lžička - sůl
20 g - droždí
1/2 lžičky - prášek do pečiva
100 ml - mléko
100 ml - teplá voda
2 lžíce - olivový olej
2 stroužky - česnek
vajíčko na potření
lněná semínka
olivy - zelené i černé

Kroky:

    1. Mléko zahřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek.
    2. Polohrubou a hladkou mouku smícháme v misce, přidáme sůl, prášek do pečiva, olivový olej, prolisovaný česnek a kvásek.
    3. Promícháme, přidáme 100 ml teplé vody a zpracujeme řídké těsto, které posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
    4. Potom z těsta odebereme menší kousky, které dostatečně posypeme hladkou moukou a rukama zpracujeme do tužšího těsta a zpracujeme do tenčího válečku.
    5. Kraj obmotáme kolem paličky, na kterou jsme střídavě napichali zelenou a černou olivu a těsto obmotáme až po vrch.
    6. Napíchnuté špejle ukládáme na papírem vyložený plech na pečení a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů dozlatova.
    7. Před pečením nezapomeneme vrch cesta potřít rozšlehaným žloutkem a ještě můžeme posypat semínky nebo hrubou solí.
    8. Namísto oliv můžete použít i sušená rajčata.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]