Pečené vrstvené maso aneb “cikánská pečeně” pro celu rodinu

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

6 hrubších plátků hovězího nebo vepřového masa
4 co největší kyselé okurky nakrájené na plátky
4 cibule nakrájené na plátky
hořčici
10 plátků slaniny – ideální hrubších
Sůl a pepř
500 ml červeného vína
700 ml hovězího vývaru
1 cibulku nakrájenou na drobno
1 lžíci rajčatového protlaku
1 bal. čerstvé polévkové zeleniny očištěné a nakrájené nadrobno
2 ks. bobkového listu
olej

Kroky:

  1. Každý kousek masa si nejdříve nakrojíme na co největší plochu a následně rozklepeme tence pod fólií – stejně, jako když se chystáte připravovat masovou roládu. Maso ochutíme solí a pepřem
  2. Začněte vrstvit. Na plátek masa natřeme hořčici, položíme 2 plátky slaniny, několik kroužků okurek a cibule. Pokračujeme dalším kusem masa a stejnými přísadami, vrstvíme, dokud nevypotřebujeme všechno připravené maso
  3. Maso je nyní dobré svázat motouzem, převážeme podobně, jako španělského ptáčka a přendáme na pekáč.
  4. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno a vše spolu restujeme na plameni, než nám zelenina chytí pěknou zlatavou barvu.
  5. Osolíme, opepříme a přidáme rajský protlak, bobkový list a necháme vše společně povařit.
  6. Nyní podlijeme červeným vínem a necháme ještě vařit asi 3-5 minut.
  7. Omáčku přelijte přes maso, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
  8. Pokud máme hovězí maso, pečeme při teplotě 180 stupňů 2-2,5 hodiny, pokud vepřové, stačí dobu pečení zkrátit o půl hodiny. Po dopečení nezapomeňte odstranit motouz.
  9. Servírujeme s přílohou dle chuti, výborně však tato pochoutka chutná i s obyčejným chlebem. Jako přílohu doporučujeme také dušené zelí a vařené brambory.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]