Ingredience:
6 hrubších plátků hovězího nebo vepřového masa
4 co největší kyselé okurky nakrájené na plátky
4 cibule nakrájené na plátky
hořčici
10 plátků slaniny – ideální hrubších
Sůl a pepř
500 ml červeného vína
700 ml hovězího vývaru
1 cibulku nakrájenou na drobno
1 lžíci rajčatového protlaku
1 bal. čerstvé polévkové zeleniny očištěné a nakrájené nadrobno
2 ks. bobkového listu
olej
Kroky:
- Každý kousek masa si nejdříve nakrojíme na co největší plochu a následně rozklepeme tence pod fólií – stejně, jako když se chystáte připravovat masovou roládu. Maso ochutíme solí a pepřem
- Začněte vrstvit. Na plátek masa natřeme hořčici, položíme 2 plátky slaniny, několik kroužků okurek a cibule. Pokračujeme dalším kusem masa a stejnými přísadami, vrstvíme, dokud nevypotřebujeme všechno připravené maso
- Maso je nyní dobré svázat motouzem, převážeme podobně, jako španělského ptáčka a přendáme na pekáč.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno a vše spolu restujeme na plameni, než nám zelenina chytí pěknou zlatavou barvu.
- Osolíme, opepříme a přidáme rajský protlak, bobkový list a necháme vše společně povařit.
- Nyní podlijeme červeným vínem a necháme ještě vařit asi 3-5 minut.
- Omáčku přelijte přes maso, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
- Pokud máme hovězí maso, pečeme při teplotě 180 stupňů 2-2,5 hodiny, pokud vepřové, stačí dobu pečení zkrátit o půl hodiny. Po dopečení nezapomeňte odstranit motouz.
- Servírujeme s přílohou dle chuti, výborně však tato pochoutka chutná i s obyčejným chlebem. Jako přílohu doporučujeme také dušené zelí a vařené brambory.