Toto univerzální těsto je skvělým základem pro širokou škálu domácích pokrmů, jako jsou pirohy, plněné taštičky, knedlíky, nudle či flíčky. Je snadné na přípravu a výsledkem je vždy krásně vláčné těsto, se kterým se dobře pracuje. Vyzkoušejte a nechte se překvapit jeho všestranností!
Ingredience:
1 vejce
1 lžíce oleje
150 ml horké vody
100 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
Kroky:
- Příprava základních surovin: Do misky rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a vejce rozšleháme vidličkou. Přilijeme horkou vodu a důkladně rozmícháme. Následně přidáme olej a vše krásně promícháme do hladké směsi.
- Přidání mouky: Do tekuté směsi postupně přimícháváme prosátou mouku – nejprve hladkou, poté polohrubou. Mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí v jednolité těsto.
- Zpracování těsta: Těsto vyklopíme na pomoučený vál a začneme hníst. Mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na desku – zhruba 4–5 minut. Čím více těsto propracujeme, tím bude hladší a výsledné těstoviny budou kvalitnější.
- Odpočinutí těsta: Hotové těsto necháme odpočinout zhruba 15 minut, přikryté miskou, aby se nevysušilo.
- Použití těsta: Těsto poté rozválíme na tenký plát a použijeme podle chuti – na pirohy, plněné taštičky, knedlíky nebo jiné domácí těstoviny. Z tohoto těsta lze připravit množství variací, a to přesně podle vašich chutí a potřeb.