Polský tradiční segedínský guláš (Bigos) od babičky z Polska recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

400g hovězího masa
2 cibule
2 rajčata
1kg bílého zelí
1 mrkev
pepř
slunečnicový olej
sůl
petrželovou nať

Kroky:

    1. Maso si nakrájejte na kostičky. Kromě hovězího masa můžete použít i slaninu nebo žebírka.
    2. V hluboké pánvi nebo hrnci si na slunečnicovém oleji dozlatova připravte maso. Přidejte cibuli a společně je nechte podusit asi 8 minut.
    3. Mrkev nakrájejte na plátky, vložte ji k masu a vařte dalších 8 minut. Osolte, opepřete a promíchejte.
    4. Rajčata nakrájejte na malé kostičky, přidejte je ke směsi a nechte dusit 5 minut.
    5. Nařežte si zelí, osolte a ručně promíchejte. Chvíli počkejte, než pustí šťávu. Zelí přidejte k masu a zelenině, přikryjte pokličkou a vše poduste 50-60 minut. Čas od času promíchejte.
    6. Pokud máte rádi petrželku, nasekejte ji a vmíchejte.
    7. Nejčastěji se bigos podává s topinkami z bílého nebo tmavého chleba.
      Co se týče pitného režimu, k tomuto jídlu se hodí vodka nebo jiný alkoholický nápoj. Na zdraví a dobrou chuť!

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]