Pravý a poctivý maďarský guláš z hovězího masa recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1kg hovězího masa - použít však můžete i vepřové při kterém je čas přípravy kratší
2-3 ks cibule
4 ks rajčata
2 ks paprika čerstvá
2 PL paprika mletá sladká
1 KL paprika mletá pálivá
5 PL vepřového sádla nebo oleje
1 PL soli
Feferonky nebo chilli papričky

Kroky:

    1. Každý guláš se připravuje způsobem stejného poměru masa a cibule. Jinak to není ani při maďarském guláši, avšak poměr bereme objemově, ne váhově! Proto si do dvou misek zvlášť nakrájíme maso a cibuli. Při použití velkého množství cibule může být guláš příliš sladký.
    2. Cibuli si nakrájíme na menší kousky a osmažíme ji na oleji nebo vepřovém sádle a na mírném ohni.
    3. Smažíme ji, dokud nepustí šťávu a nechytí barvu. Můžete ji nechat jemně zkaramelizovat.
    4. Potom přidáme čerstvě nakrájená rajčata. Dobré jsou i rajčata z plechovky, které jsou oloupaná a čerstvá.
    5. Dusíme dokud nezískáme červenou kaši a tekutinu necháváme odpařit.
    6. Do vzniklé kaše, jako základu, přidáte mletou sladkou papriku a mletou pálivou papriku.
    7. Přidáte už připravené nakrájené maso a restujeme za stálého míchání dokud se maso nezatáhne.
    8. Do masa přidáte sůl.
    9. Následně můžete přidat podle chuti zelenou papriku, která zvýrazňuje vůni a pokud máte rádi pikantní věci, tak přidejte nakrájené feferonky nebo chilli papričky.
    10. Podlijeme trochou vody, promícháme, zakryjeme kastrol a necháme guláš dusit na mírném ohni.
    11. Vodou podlévejte postupně, pravidelně promíchejte a sledujte, aby vřela.
    12. Maso dusíte, dokud není měkké a pokud jste použili hovězí maso, tak příprava trvá asi 2 hodiny, kdy se po tomto čase odpaří přebytečná tekutina, guláš se zahustí sám a maso je křehké.
    13. K maďarskému guláši můžete podávat halušky nebo jak je u nás zvykem, domácí bílé knedlíky.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]