Recept na dýňovou polévku s pečenou paprikou.

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

NA DÝŇOVOU POLÉVKU S PEČENOU PAPRIKOU POTŘEBUJEME:

600 gramů DÝŇĚ HOKAIDO
140 gramů CIBULE
130 gramů ČERVENÁ PAPRIKA
100 gramů MÁSLO
7 dcl (0,7 l) KUŘECÍ VÝVAR
2 dcl (0,2 l) SMETANA 32%
SŮL
MUŠKATOVÝ OŘÍŠEK
UŠLEHANÁ ŠLEHAČKA NEBO ŠLEHAČKA VE SPREJI

Poznámka:

  1. PŘÍPRAVA SUROVIN
  2. a) Vezmeme si dýni HOKAIDO, kterou rozpůlíme, zbavíme vnitřku, jednu půlku rozděláme na 4 části, které snadno zbavíme slupky. Takto připravenou dýni nakrájíme na menší kostičky. Budeme potřebovat je 600 gramů na kostičky nakrájené dýně HOKAIDO.
  3. b) Vezmeme CIBULE (140 gramů), kterou očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
  4. c) Vezmeme ČERVENOU PAPRIKU (130 gramů), kterou rozpůlíme, očistíme a dáme na pečicím papíře péct v troubě při teplotě 180°C. 

Po upečení papriku necháme vychladnout, poté ji očistíme a nakrájíme.

  1. KOMPLETACE DÝŇOVÉ POLÉVKY
  2. d) Vezmeme si hrnec, který umístíme na zapnutý sporák. Do hrnce dáme MÁSLO (100 gramů), které necháme rozpustit, a následně přidáme nakrojenou cibulku, kterou mírně orestujeme.
  3. e)  na kostičky nakrájenou dýni, kterou necháme chvíli restovat.
  4. f) Následně přidáme KUŘECÍ VÝVAR (7 dcl), hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném stupni cca 10 minut (dýně musí být měkká).
  5. g) Do hrnce dáme nakrájenou červenou papriku, povaříme 5 minut.
  6. h) Po uvaření obsah hrnec pomocí ručního elektrického mixéru rozmixujeme, polévku zjemníme SMETANA 32% (2 dcl) a přidáme SŮL a MUŠKATOVÝ OŘÍŠEK. Vše důkladně promícháme.
  7. ch) Polévku necháme vařit ještě 3-5 minut a můžeme servírovat.

3.DOKONČENÍ DÝŇOVÉ POLÉVKY

Polévku nalejeme do polévkového talíře, přidáme trošku ušlehané šlehačky nebo šlehačky ve spreji.

Videorecept: 

Vladimír Palička, alias Kuchař_Vláďa
JustCook.cz

 

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]