Recept na královský jablečný koláč: Největší hit sezóny, zatím ho žádný jiný koláč nepřekonal!

Tomáš , 16. 12. 2024

Tento královský jablečný koláč na lineckém těstě s jemnou jablečno-smetanovou náplní a křupavou drobenkou si zamilujete na první sousto.

Ingredience:

Na těsto:
85 g másla
1 vejce
1 polévková lžíce zakysané smetany
1,5 hrnku hladké mouky
1/4 hrnku cukru
3 čajové lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Na náplň:
700 g jablek
1 vrchovatá polévková lžíce másla
200 g cukru
skořice podle chuti
Na zálivku:
2 vejce
180 g zakysané smetany
100 g cukru
2 polévkové lžíce mouky
vanilkový cukr podle chuti
Na drobenku:
110 g másla
1/2 hrnku cukru
1 + 1/4 hrnku hladké mouky
3 čajové lžičky prášku do pečiva

Kroky:

  1. Příprava těsta: V míse rozehřejte máslo a přidejte vejce, zakysanou smetanu, cukr a špetku soli. Dobře promíchejte. Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Připravené těsto vtlačte na dno a okraje dortové formy.
  2. Náplň: Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a dejte na pánev s máslem. Přidejte cukr a poduste na mírném plameni 7–10 minut, dokud nezměknou. Na závěr je dochuťte skořicí.
  3. Příprava zálivky: V míse vyšlehejte vejce se zakysanou smetanou. Přidejte cukr, mouku a vanilkový cukr a dobře promíchejte, aby vznikla hladká směs.
  4. Drobenka: Změklé máslo promíchejte s cukrem, moukou a práškem do pečiva, dokud nevznikne drobivá směs.
  5. Sestavení a pečení: Na těsto ve formě rozprostřete jablečnou náplň, zalijte ji připravenou zálivkou a posypte drobenkou. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 50–55 minut. Pokud by se povrch koláče pekl příliš rychle, zakryjte ho alobalem.

Poznámka:

Vyzkoušejte tento dezert a okouzlete rodinu i přátele! Tento královský koláč bude ozdobou každého stolu.

 
 
 

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]