Recept na nadýchanou čokoládovou pěnu lahodný dezert, který se rozplývá na jazyku

Tomáš , 16. 12. 2024

Čokoládová pěna je elegantní a lahodný dezert, který působí sofistikovaně, ale jeho příprava je překvapivě jednoduchá. Tento recept vám ukáže, jak připravit jemnou a nadýchanou čokoládovou pěnu, která ohromí každého. Ať už chystáte rodinnou večeři, oslavu, nebo jen chcete potěšit své děti, tento dezert je vždy trefou do černého.

Ingredience:

150 g hořké čokolády
3 vejce
3 polévkové lžíce másla (50 g)
50 g krystalového cukru
Příchuť podle preferencí: rum, pomeranč, citron, máta (volitelně)

Kroky:

  1. Roztavení čokolády: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Jakmile se čokoláda rozpustí, přidáme máslo a mícháme, dokud nevznikne hladká směs.
  2. Příprava bílků: Vaječné bílky vyšleháme mixérem do pevné pěny. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud pěna není lesklá a tuhší.
  3. Žloutková směs: Žloutky utřeme s příchutí dle vaší volby (např. rum, pomerančová kůra, máta apod.) a přidáme je do čokoládové směsi.
  4. Kombinace čokoládové směsi s bílky: Nejdříve vmícháme lžíci bílků do čokoládové směsi, aby se směs odlehčila. Poté jemně vmícháme čokoládu do zbytku vyšlehaných bílků a opatrně promícháme, aby pěna zůstala nadýchaná.
  5. Dokončení: Hotovou směs nalijeme do misek nebo skleniček. Misky zakryjeme celofánem a necháme v lednici několik hodin chladit, ideálně alespoň 3 hodiny.
  6. Ozdobení a servírování: Před podáváním ozdobíme čokoládovou pěnu lístky máty a kousky ovoce dle chuti (např. maliny, jahody nebo borůvky).

Poznámka:

Tento jemný a nadýchaný dezert se rozplývá na jazyku a jistě si ho zamilujete. Ať už ho ozdobíte lístky máty, nebo ovocem, čokoládová pěna je skvělou tečkou po každém jídle.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]