Pokud toužíte po čerstvém, domácím pečivu, vyzkoušejte tento recept na francouzské briošky. Jsou jemné, nadýchané a rozhodně si je zamiluje celá rodina. Ideální k snídani nebo jako doplněk k odpolední kávě!
Ingredience:
4 vejce
200 g másla
3 šálky teplého mléka
1 hrnek cukru
100 g čerstvého droždí (nebo 3 lžíce sušeného)
dvě špetky soli
cca 1,5 kg hladké mouky
vejce na potření
mák nebo sezam na posypání
Kroky:
- Příprava kvásku V teplém mléce rozpusťte droždí a nechte jej stát asi 15 minut, aby se aktivovalo.
- Těsto Do mísy vložte vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, kvásek a postupně přidávejte mouku. Všechny ingredience smíchejte a vypracujte měkké, poddajné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
- Rozdělení těsta Těsto rozdělte na 4 části. Každou část vyválejte na přibližně 0,5 cm silnou placku.
- Tvarování Pomocí sklenice vykrojte z těsta kulaté tvary. Každý kus přeložte napůl a přeneste na vymazaný plech s dostatečnými rozestupy.
- Kynutí Zakryjte plech fólií a nechte briošky kynout přibližně 30 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
- Pečení Každou briošku potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo sezamem dle chuti. Pečte 25 minut, dokud briošky nezezlátnou.
Poznámka:
Servírování
Podávejte teplé nebo vychladlé s máslem, džemem nebo jako přílohu k snídani.
Celková doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8–10
Dobrou chuť! Tento recept přinese kousek francouzské atmosféry přímo k vám domů.