Recept na vynikající kynuté koláčky s drobenkou

Tomáš , 16. 12. 2024

Kynuté koláčky jsou jednou z nejoblíbenějších sladkých dobrot, které si můžete připravit doma. Tento recept na 30 koláčků zaručí, že budou měkké a vláčné nejen v den upečení, ale i několik dní poté. S různými náplněmi a bohatou drobenkou se jedná o perfektní pohoštění na rodinné setkání nebo k odpolední kávě.

Ingredience:

Na těsto (cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm):
500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g droždí
100 g cukru krupice
4 ks žloutky
Špetka soli
Kůra z 1 citronu nebo citronový olej
200 ml rostlinného oleje
Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu v kostce
1 ks žloutek
3-4 lžíce cukru krupice
Kůra z 1 citronu nebo citronový olej
Povidlová náplň:
Sklenice švestkových povidel (cca 300 g)
Strouhaný perník na zahuštění
Skořice, rum
Jablková náplň:
Sklenice hustých jablkových povidel (cca 350-400 g)
Nebo hrubě nastrouhaná jablka ochucená skořicí a mletým hřebíčkem
Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
Na dokončení:
1 rozšlehané vejce (na potření)
Rozinky máčené v rumu, ořechy, mandle (na zdobení)
70 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Kroky:

  1. Na těsto (cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm): 500 g hladké mouky 250 ml mléka 20 g droždí 100 g cukru krupice 4 ks žloutky Špetka soli Kůra z 1 citronu nebo citronový olej 200 ml rostlinného oleje Tvarohová náplň: 250 g tučného tvarohu v kostce 1 ks žloutek 3-4 lžíce cukru krupice Kůra z 1 citronu nebo citronový olej Povidlová náplň: Sklenice švestkových povidel (cca 300 g) Strouhaný perník na zahuštění Skořice, rum Jablková náplň: Sklenice hustých jablkových povidel (cca 350-400 g) Nebo hrubě nastrouhaná jablka ochucená skořicí a mletým hřebíčkem Drobenka: 150 g polohrubé mouky 100 g cukru krupice 100 g másla Na dokončení: 1 rozšlehané vejce (na potření) Rozinky máčené v rumu, ořechy, mandle (na zdobení) 70 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů
  2. 2. Příprava náplní: Tvarohová náplň: Smíchejte všechny ingredience a dle chuti doslaďte. Povidlová náplň: Povidla zahřejte, ochuťte skořicí a rumem, případně zahustěte strouhaným perníkem. Drobenka: Mouku s cukrem smíchejte a přidejte na kousky nakrájené máslo. Rukou vytvořte drobenku.
  3. 3. Tvarování koláčů: Vykynuté těsto rozdělte na 30 kuliček a nechte je na plechu chvíli kynout. Skleničkou s rovným dnem vytvořte v každé kuličce důlek. Okraje potřete vejcem.
  4. 4. Plnění a pečení: Koláče naplňte tvarohovou, povidlovou nebo jablkovou náplní. Ozdobte rozinkami, ořechy nebo mandlemi a posypte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 15 minut.
  5. 5. Dokončení: Po upečení koláče pokapejte rozpuštěným máslem s rumem. Nechte vychladnout na mřížce.

Poznámka:

Tyto kynuté koláče jsou lahodné hned po upečení, ale měkké a vláčné zůstanou i několik dalších dní. Vyzkoušejte je a udělejte radost celé rodině!

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]