Ingredience:
velké zavařovací sklo nebo džbán o objemu 3 litry
víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
700 gramů červené řepy
2 polévkové lžíce mouky nebo 2 kousky staršího žitného či tmavého chleba
200 gramů cukru (bílý nebo hnědý nikoliv však med neboť ten kvašení brzdí )
100 gramů rozinek
Kroky:
- Vezměte čerstvě umytou červenou řepu, oloupejte ji, nakrájejte na malé kostičky nebo tenké plátky a vložte ji do džbánu.
- Přidejte rozinky, mouku a cukr.
- Zalijte to převařenou, ale už vychlazenou vodou a vše dobře zamíchejte (někteří lidé ještě přidají vodu z kysaného zelí nebo kombuchy, aby podpořily kvašení).
- Uzavřete nádobu víčkem s dírkami nebo gázou (aby kvas mohl dýchat) a nechte ho stát doma na teplém místě 6 až 7 dní.
- Každý den obsah 2 krát promíchejte a případně odeberte z povrchu pěnu, pokud se vytvořila.
- Po týdnu nálev přeceďte přes čistou gázu a kvas z červené řepy máte hotový. Zbytek můžete vyhodit do koše.
- Chuť kvasu bude jemně kyselá, slaná a zemitá. Pro tělo je však extrémně zdravý a kromě toho na krev má alkalizující, čili zásaditý účinek.