Tento úžasný dezert je oblíbený už více než 30 let a nikdo se ho stále nemůže nabažit! Skotský krém, jak se nazývá, je známý svou lehkostí a jemnou chutí. V minulosti byl recept velmi jednoduchý a ekonomický, ale i dnes si zachovává své kouzlo a lahodnost.
Ingredience:
Na těsto:
500 g hladké mouky
50 g másla
50 g cukru
200 ml mléka
15 g prášku do pečiva
špetka soli
Na krém:
1,25 l mléka
5 ks vajec
4 kopcovité lžíce hladké mouky
6 kopcovitých lžic cukru
3 balení vanilkového cukru
Na polevu:
100 g čokolády na vaření
50 g másla
Kroky:
- 1. Příprava těsta: Z hladké mouky, prášku do pečiva, másla, mléka, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělte na 4 části.
- 2. Pečení plátů: Každou část rozválejte na velikost velkého plechu. Pečte každý kus 5 minut na 170 °C. Po upečení pláty opatrně přeneste na pracovní desku, aby vychladly.
- 3. Příprava krému: K žloutkům postupně přidávejte cukr, mléko a mouku. Směs míchejte nad ohněm, dokud nezhoustne (1-2 minuty). Poté odložte z ohně.
- 4. Šlehání bílků: Na pevnou pěnu vyšlehejte bílky a jemně je přimíchejte do teplého krému.
- 5. Sestavení dezertu: Teplý krém postupně navrstvíte na vychladlé pláty.
- 6. Příprava polevy: Čokoládu rozpustíme nad párou spolu s máslem. Rovnoměrně ji rozetřete na vrchním plátu.
- 7. Chlazení: Nechte dezert odstát v chladu, nejlépe přes celou noc.