Skotský krém: Sladký dezert, který je lehký jako obláček. Maminka ho peče už více než 30 let a nikdo se ho stále nemůže nabažit!

Tomáš , 16. 12. 2024

Tento úžasný dezert je oblíbený už více než 30 let a nikdo se ho stále nemůže nabažit! Skotský krém, jak se nazývá, je známý svou lehkostí a jemnou chutí. V minulosti byl recept velmi jednoduchý a ekonomický, ale i dnes si zachovává své kouzlo a lahodnost.

Ingredience:

Na těsto:
500 g hladké mouky
50 g másla
50 g cukru
200 ml mléka
15 g prášku do pečiva
špetka soli
Na krém:
1,25 l mléka
5 ks vajec
4 kopcovité lžíce hladké mouky
6 kopcovitých lžic cukru
3 balení vanilkového cukru
Na polevu:
100 g čokolády na vaření
50 g másla

Kroky:

  1. 1. Příprava těsta: Z hladké mouky, prášku do pečiva, másla, mléka, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělte na 4 části.
  2. 2. Pečení plátů: Každou část rozválejte na velikost velkého plechu. Pečte každý kus 5 minut na 170 °C. Po upečení pláty opatrně přeneste na pracovní desku, aby vychladly.
  3. 3. Příprava krému: K žloutkům postupně přidávejte cukr, mléko a mouku. Směs míchejte nad ohněm, dokud nezhoustne (1-2 minuty). Poté odložte z ohně.
  4. 4. Šlehání bílků: Na pevnou pěnu vyšlehejte bílky a jemně je přimíchejte do teplého krému.
  5. 5. Sestavení dezertu: Teplý krém postupně navrstvíte na vychladlé pláty.
  6. 6. Příprava polevy: Čokoládu rozpustíme nad párou spolu s máslem. Rovnoměrně ji rozetřete na vrchním plátu.
  7. 7. Chlazení: Nechte dezert odstát v chladu, nejlépe přes celou noc.

Poznámka:

Skotský krém je dokonalým dezertem pro každou příležitost. Jeho lehkost a lahodná chuť vás okouzlí. Dobrou chuť!

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]