Ingredience:
1 kg polohrubé mouky
250 g másla nebo Palmarínu
1 žloutek
400 ml vlažného mléka
1 vejce
5 lžiček soli
1 kostku čerstvého droždí
1 lžičku cukru
450 g škvarků – mletých
3 lžíce sádla
vejce
Kroky:
- Na pracovní desku nebo do misky nasypeme mouku. Uprostřed uděláme důlek do níž nasypeme cukr, rozmělní droždí a zalijeme teplým mlékem.
- Když vyjde kvásek, vmícháme do mouky a přidáme i 1 lžíci sádla, změklé máslo, celé vejce, sůl, zbylé mléko. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce.
- Těsto poprášíme moukou a přendáme do misky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
- Mleté škvarky smícháme se zbylou mastí – pokud jsou málo slané, tak dochutíme solí.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku a rozválíme na tenký plát a potřeme 1/3 škvarkové směsi.
- Následně těsto přendáme – spodní a vrchní okraj směrem do středu a pravý a levý okraj směrem do středu. Obrátíme a necháme 10 minut odpočívat. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme.
- Poté, jak necháme těsto naposled odpočívat, rozválíme ho na tloušťku přibližně 1 – 1,5 cm a z těsta vykrajujeme jednotlivé pagáčky – můžeme použít pohár nebo vykrajovátko. Na vrch pagáčiky můžeme otisknout mřížku na protlačování brambor, abychom získali pěkný mřížový vzor.
- Pagáčiky přendáme na plech vyložený papírem na pečení a dokud se trouba rozehřeje, necháme je na plechu ještě podkynout (15-20 minut). Pečeme při teplotě 200 stupňů, dokud pagáčiky nejsou na povrchu zlatistohnedé.
- Necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé.