Ingredience:
400 g mouky
1 polévkovou lžíci bílého jogurtu
1 čajovou lžičku soli
1 čajovou lžičku jedlé sody
300-400 g mascarpone (nebo i zakysané smetany)
podle chuti bylinky (koriandr
petrželka
kopr)
mast nebo máslo na pečení
200 ml bílého jogurtu
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce nasekaných bylinek (koriandr
petrželka
kopr)
Kroky:
- V misce si smícháme bílý jogurt se sodou a necháme pár minut odstát.
- Mouku si smícháme se solí a nalijeme jogurt. Vypracujeme hladké elastické těsto.
- Těsto dobře vypracujeme a necháme odpočinout asi deset minut přikryté utěrkou.
- Následně si připravíme nádivku. Smícháme si mascarpone, nasekané bylinky a podle chuti sůl. Všechny ingredience se nám musí pěkně spojit.
- Rozdělíme si těsto na šest stejných kousků, vytvarujeme z nich palačinky tak aby měl každý kus alespoň deset centimetrů.
- Do každé takové palačinky dáme dvě polévkové lžíce náplně. Následně těsto na vrchu zavřeme aby nám nevyšla nádivka.
- Tento malý batůžek pak zpět vyválíme na kruh.
- Takto připravené palačinky pečeme na suché pánvi z obou stran alespoň tři minuty.
- Upečené placky ukládáme na sebe tak, že každou jednu natřeme mastí nebo máslem.
- K tomuto koláči se skvělé hodí i česneková omáčka s bylinkami. V misce si smíchejte jogurt, prolisovaný česnek a nasekané bylinky.
- Nechte chvíli odležet v chladničce a následně podávejte ke koláči.