Tento recept kombinuje lahodné špenátové noky s jemným kuřecím masem a smetanovou omáčkou. Nejenže jídlo působí krásně na talíři, ale díky česnekové omáčce a špenátu si získá i vaše chuťové pohárky. Jídlo je syté a ideální na oběd nebo večeři.
Ingredience:
Na noky:
1 kg brambor
2 vejce
500 g polohrubé mouky nebo krupice
500 g špenátu (mraženého)
1 polévková lžíce soli
Na omáčku:
800 g kuřecích prsou
3 polévkové lžíce másla
200 ml zakysané smetany
400 ml smetany na šlehání
1 polévková lžíce hladké mouky
3 stroužky česneku (prolisované)
Sůl dle chuti
Pepř dle chuti
Kroky:
- Příprava noků: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě, dokud nezměknou (asi 15 minut). Poté je sceďte a rozmačkejte na hladkou kaši. Nechte vychladnout. Mražený špenát nechte rozmrazit a důkladně z něj vymačkejte přebytečnou vodu. Do vychladlých brambor přidejte špenát a vejce, které si předem vyšleháte. Postupně přidávejte mouku nebo krupici a vypracujte těsto. Těsto na pomoučeném vále rozválejte do tvaru dlouhého válečku a nakrájejte na kousky o velikosti asi 2 cm. Tyto kousky vytvoří noky. Noky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou na povrch (asi 3–5 minut). Poté je vyjměte a odložte stranou.
- Příprava omáčky: Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostky, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte máslo a kuřecí kostky osmažte z obou stran do zlatova. Stačí smažit krátce, aby maso zůstalo šťavnaté. Přidejte smetanu na šlehání a prolisovaný česnek, vše míchejte na mírném plameni. Zakysanou smetanu smíchejte s moukou a tuto směs přidejte do omáčky, aby se zahustila. Nechte povařit, dokud není maso měkké. Pokud je potřeba, dochuťte solí a pepřem.
- Servírování: Hotové noky podávejte s kuřecím masem a smetanovou omáčkou.