Švýcarská roláda Hurikán, naprostá dobrota recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

140 ml mléka
7 g kakaa
80 ml oleje
80 g hladké mouky
15 g sušeného mléka (prášek)
1/2 bal vanilkového cukru
čtvrt lžičky soli
110 g krystalového cukru
1/2 lžíci kypřícího prášku
6 vajec
KRÉM: Mascarpone s cukrem a trochou smetany (ale můžete použít jakýkoliv krém

Kroky:

    1. Kakao smícháme s 30 ml mléka metličkou dohladka . V samostatné misce si smícháme všechny suché ingredience (mouku, sušené mléko, vanilkový cukr a sůl).
    2. Zbylé mléko nalijeme do velké mísy a zmeišame s olejem. Ve vodní lázni necháme zahřát na 50 sekund od bodu, kdy začne vřít voda ve spodním hrnci. Mísu odstavíme a přes sítko do ní vmícháme suchou směs. Metličkou vymícháme do hladka. Přidáme po jednom žloutky. Hmotu pokaždé zlehka promícháme.
    3. 5 – 6 lžic vaječné hmoty odlijeme do jiné misky a utřeme s kakaovou hmotou. nyní si připravíme sníh – bílky jako klasicky vyšleháme do pěny a postupně přisypeme i cukr a prášek do pečiva. Šleháme, dokud se nevytvoří pevný sníh.
    4. 4 lžíce sněhu odeberte do misky s kakaovou hmotou, ale ještě nemícháme . Zbytek sněhu postupně vmícháme do žloutkové hmoty. Nalijeme na plech a rozetřete. Navrstvíme na hlubší plech velikosti přibližně 30 x 30 cm vystlaném pečícím papírem.
    5. Rozmícháme si kakaovou hmotu se sněhem. Přendáme do igelitového cukrářského sáčku vloženého do sklenice (aby mělo kapsa stabilitu), svrchu kapsa zavřeme skřipcem a zespodu uděláme větší otvor. Horizontální nastříkejte pásy cesta těsně vedle sebe na bledé těsto a zlehka protřepejte plechem. (Video od 13.minúty).
    6. Pomocí držadla vařečky nebo lžíce přecházíme po cestě pohybem nahoru (cik-cak) – dole těsně vedle sebe po celém plechu, i po okrajích. Dobře přitlačíme. Potom pohyby opakujeme stejně příčným směrem. Ve vyhřáté troubě při teplotě na 170 ° C pečeme 10 minut, potom teplotu snižte na 150 ° C a pečte ještě 25 minut.
    7. Těsto si necháme mírně vychladnout na plechu, pak opatrně obrátíme a odstraníme pečící papír. Vidíte, že na vrchu je bledé těsto, které bylo předtím na spodku. Necháme úplně vychladnout, natřeme jednoduchým krémem (klidně i jemný tvaroh s cukrem nebo šlehačka) a pevně zavineme pomocí papíru na pečení. Můžeme krájet.
    8. VIDEONÁVOD:

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]