Tento dezert chutná stejně dobře jak vypadá. Vyzkoušejte ho a vykouzlete úsměv na tváři svým milovaným

Tomáš , 16. 12. 2024

Dezerty mají kouzelnou schopnost vylepšit naši náladu a tento tvarohovo-čokoládový zákusek je ideálním příkladem. Je lahodný, estetický a přitom jednoduchý na přípravu. Vaši hosté budou okouzleni nejen chutí, ale i vzhledem tohoto mistrovského díla.

Ingredience:

Těsto:
50 ml mléka
2 lžíce kakaa
150 g másla
180 g mouky
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
4 vejce
120 g moučkového cukru
700 g tvarohu (můžete nahradit ricottou nebo mascarpone)
200 g smetany (lze nahradit jogurtem)
125 g másla
2 lžíce mouky
1 lžíce vanilkového extraktu
Poleva:
100 g čokolády (mléčné nebo hořké)
50 g másla

Kroky:

  1. Těsto: V hrnci zahřejte mléko, kakao, cukr a máslo. Směs vařte, dokud se všechny složky nerozpustí a nespojí. Poté odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi přidejte mouku, prášek do pečiva a vejce. Směs promíchejte metličkou nebo mixérem na nízké otáčky. Formu na pečení vyložte pečicím papírem nebo alobalem a těsto rovnoměrně nalijte do formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout, poté ho vyjměte z formy.
  2. Náplň: Máslo vymíchejte s moučkovým cukrem a žloutky. Postupně přidávejte tvaroh, smetanu a mouku, dokud směs nezíská hladkou konzistenci. Přidejte vanilkový extrakt a vyšlehané bílky. Směs dobře promíchejte a dejte do ledničky vychladit.
  3. Sestavení dezertu: Vychladlé čokoládové těsto nakrájejte na 10 rovnoměrných pásů. Formu vyložte potravinářskou fólií nebo pečicím papírem a začněte ukládat pásy těsta s rovnoměrnými mezerami mezi nimi. Mezi jednotlivé pásy těsta stříkejte tvarohovou náplň. Postupujte ve vrstvách, kde mezi první vrstvu těsta nanášíte náplň a poté přidáváte druhou vrstvu těsta.
  4. Poleva: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo. Potřete s ní celý koláč a dejte do lednice na 30 minut ztuhnout. Pokud chcete, můžete koláč místo polevy ozdobit strouhanou čokoládou nebo použít práškový cukr s pomocí papírové šablony.

Poznámka:

Tento tvarohovo-čokoládový dezert je dokonalým spojením lahodných chutí a elegantního vzhledu. Potěší jak vaše chuťové buňky, tak i estetický dojem.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]