Tento recept na plněné papriky je opravdovým pokladem v naší rodině. Připravovaly ho už naše babičky a stále je stejně oblíbený. Kombinace šťavnaté masové nádivky, lahodné rajčatové omáčky a jemně zahuštěné jíšky je prostě nepřekonatelná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se stane vaším oblíbeným!
Ingredience:
Masová nádivka:
5 vyčištěných paprik
500 g mletého vepřového masa
100 g uvařené rýže
3 stroužky česneku
3 vejce
1 nadrobno nasekaná cibule
1 lžička soli
pepř podle chuti
Rajčatová omáčka:
1 a 1/2 lžíce krystalového cukru
1 a 1/2 lžičky soli
6 lžic domácího kečupu
300 g rajčatového protlaku
1 a 1/2 l vody
2-3 ks bobkového listu
3 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
Jíška:
4 lžíce oleje
2,5 lžíce polohrubé mouky
200 ml vody
1 lžíce sladké červené papriky
Kroky:
- Příprava masové nádivky: V míse smícháme mleté maso, uvařenou rýži, česnek, cibuli, vejce, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme, aby se vytvořila jednotná směs.
- Plnění paprik: Papriky naplníme připravenou masovou směsí. Pokud vám zbyde trochu náplně, můžete z ní vytvarovat masové kuličky.
- Vaření paprik: Ve velkém hrnci přivedeme k varu 1 a 1/2 litru vody s cukrem, solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Jakmile voda začne vařit, vložíme do ní plněné papriky. Po 15 minutách přidáme i masové kuličky.
- Rajčatová omáčka: Do vroucí vody přidáme rajčatový protlak smíchaný s kečupem a necháme vše vařit dalších 15-20 minut.
- Příprava jíšky: Na pánvi rozpálíme olej a přidáme mouku. Za stálého míchání mouku osmahneme dozlatova, poté přidáme sladkou papriku, promícháme a směs zalijeme studenou vodou. Necháme převařit a mícháme, aby se nevytvořily hrudky.
- Dokončení omáčky: Z hrnce vyjmeme papriky a masové kuličky (stejně jako bobkový list a koření). Do omáčky přidáme připravenou jíšku, vše důkladně promícháme a necháme povařit. Pokud chcete mít omáčku jemnější, můžete ji rozmixovat.
- Podávání: Papriky a masové kuličky vrátíme zpět do hotové omáčky a podáváme s oblíbenou přílohou, například s bramborovou kaší nebo chlebem.