Tuk ve slaném nálevu aneb slaná dobrota „pro dámy“ recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1.5 kg vepřového syrového sádla s kůží
1 l přefiltrované vody
5 polévkových lžic soli
5 ks bobkového listu
5 stroužků česneku
černý pepř celý
bílý pepř mletý

Kroky:

    1. Osolenou a přefiltrovanou vodu přivedeme k varu a za stálého varu vaříme 10 minut.
    2. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu
    3. Oloupeme česnek a plochou stranou nože ho rozdrtíme, celý pepř také rozdrtíme, bobkový list rozlámeme a vše společně s mletým pepřem vsypeme do vychladlé osolené vody a pečlivě promícháme
    4. Sádlo promyjeme pod vodou a dobře očistíme kůži.
    5. Rozkrájíme na větší kousky.
    6. Kousky sádla naskládáme nejlépe do skleněné nádoby
    7. Zalijeme připraveným nálevem a ponecháme v chladném místě 2-3 dny, aniž bychom nádobu přikrývali poklicí – sádlo musí dýchat.
    8. Poté, co do sebe sádlo natáhne slaný nálev, vyndáme ho z nádoby, necháme oschnout a posypeme kořením podle chuti
    9. Následně zabalíme do alobalu a skladujeme v mrazáku.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]