Ingredience:
1.5 kg vepřového syrového sádla s kůží
1 l přefiltrované vody
5 polévkových lžic soli
5 ks bobkového listu
5 stroužků česneku
černý pepř celý
bílý pepř mletý
Kroky:
- Osolenou a přefiltrovanou vodu přivedeme k varu a za stálého varu vaříme 10 minut.
- Necháme vychladnout na pokojovou teplotu
- Oloupeme česnek a plochou stranou nože ho rozdrtíme, celý pepř také rozdrtíme, bobkový list rozlámeme a vše společně s mletým pepřem vsypeme do vychladlé osolené vody a pečlivě promícháme
- Sádlo promyjeme pod vodou a dobře očistíme kůži.
- Rozkrájíme na větší kousky.
- Kousky sádla naskládáme nejlépe do skleněné nádoby
- Zalijeme připraveným nálevem a ponecháme v chladném místě 2-3 dny, aniž bychom nádobu přikrývali poklicí – sádlo musí dýchat.
- Poté, co do sebe sádlo natáhne slaný nálev, vyndáme ho z nádoby, necháme oschnout a posypeme kořením podle chuti
- Následně zabalíme do alobalu a skladujeme v mrazáku.