Ingredience:
500 g hladké mouky
200 ml smetany na šlehání
3 lžíce majonézy
100 ml mléka
2 žloutky
kostka droždí
80 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lžíce rumu
sůl
Náplň volitelné: tvaroh s cukrem a rozinkami
povidla
džem
ovoce
mák nebo ořechy
drobenka (volitelné) z 100 g hladké mouky + 80 g másla a 80 g moučkového cukru
Kroky:
- Z droždí, lžičky cukru a mléka uděláme kvásek.
- Kvásek si smícháme s moukou a zbytkem přísad a vymícháme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout.
- Mezitím si můžeme připravit náplň podle chuti, případně i drobenku (hladká mouka, máslo a cukr).
- Z vykynutého těsta odebíráme lžíci kousky, které plníme náplní podle chuti.
- Klademe na plech, do každého uděláme důlek, na vrch navrstvíme povidla (mák, nebo ořechy), potřeme rozšlehaným vejcem a pokud jste připravili i drobenku – nasypeme na vrch.
- Pečeme na 190 ° C dorůžova.
- Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem.