Unikátní šlehačkové těsto na ty nejlepší domácí buchty a koláče recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g hladké mouky
200 ml smetany na šlehání
3 lžíce majonézy
100 ml mléka
2 žloutky
kostka droždí
80 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lžíce rumu
sůl
Náplň volitelné: tvaroh s cukrem a rozinkami
povidla
džem
ovoce
mák nebo ořechy
drobenka (volitelné) z 100 g hladké mouky + 80 g másla a 80 g moučkového cukru

Kroky:

    1. Z droždí, lžičky cukru a mléka uděláme kvásek.
    2. Kvásek si smícháme s moukou a zbytkem přísad a vymícháme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout.
    3. Mezitím si můžeme připravit náplň podle chuti, případně i drobenku (hladká mouka, máslo a cukr).
    4. Z vykynutého těsta odebíráme lžíci kousky, které plníme náplní podle chuti.
    5. Klademe na plech, do každého uděláme důlek, na vrch navrstvíme povidla (mák, nebo ořechy), potřeme rozšlehaným vejcem a pokud jste připravili i drobenku – nasypeme na vrch.
    6. Pečeme na 190 ° C dorůžova.
    7. Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]