Ingredience:
250 g piškotů
10 g želatiny v prášku
170 g másla
170 g krystalového cukru
300 g zakysané smetany
300 g bílého jogurtu
300 ml smetany na šlehání
300 g scezených třešní nebo višní
1 lžíci krystalového cukru
třešně
50-100 g rozpuštěné mléčné čokolády
200 ml mléka
2-3 lžíce krystalového cukru
Kroky:
Na mléčnou polevu:
200 ml mléka
2-3 lžíce krystalového cukruNa ozdobu:
1 lžíci krystalového cukru
třešně
50-100 g rozpuštěné mléčné čokolády- Nejdříve si připravíme karamelové mléko. 2-3 lžíce cukru nasypeme do hrnce s hrubším dnem a přendáme na oheň.
- Když cukr začne tát a mírně zhnědne, přidáme studené mléko a bez přestávky mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Připravením si formu na dort, vyložíme piškoty a zlehka přelijeme karamelovým mlékem.
- Želatinu necháme nabobtnat v menším množství studené vody.
- Ze sladké smetany ušleháme šlehačku a dáme do ledničky. Máslo ušleháme s cukrem do nadýchané hmoty (můžeme použít i moučkový cukr), pak přidáme jogurt, zakysanou smetanu a dobře promícháme.
- Želatinu rozpustíme zahříváním na plameni a vmícháme do této hmoty.
- Nakonec opatrně vmícháme šlehačku.
- ½ krému navrstvíme na piškoty.
- Do krému ukládáme třešně, potom opět uložíme piškoty namočené nebo pokapané karamelovým mlékem a pokračujeme druhou polovinou krému.
- Uhladíme a vložíme do ledničky vychladnout minimálně na 6 hodin.
- Dort ozdobíme třešněmi obalenými v cukru a rozpuštěnou čokoládou.