Ingredience:
250 g piškotů
10 g želatiny v prášku
170 g másla
170 g krystalového cukru
300 g zakysané smetany
300 g bílého jogurtu
300 ml smetany na šlehání
300 g scezených třešní nebo višní
200 ml mléka
2-3 lžíce krystalového cukru
1 lžíci krystalového cukru
třešně
50-100 g rozpuštěné mléčné čokolády
Kroky:
Na mléčnou polevu:
- 200 ml mléka
- 2-3 lžíce krystalového cukru
Na ozdobu:
- 1 lžíci krystalového cukru
- třešně
- 50-100 g rozpuštěné mléčné čokolády
- Nejdříve si připravíme karamelové mléko. 2-3 lžíce cukru nasypeme do hrnce s hrubším dnem a přendáme na oheň. Když cukr začne tát a mírně zhnědne, přidáme studené mléko a bez přestávky mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Připravením si formu na dort, vyložíme piškoty a zlehka přelijeme karamelovým mlékem.
- Želatinu necháme nabobtnat v menším množství studené vody. Ze sladké smetany ušleháme šlehačku a dáme do ledničky. Máslo ušleháme s cukrem do nadýchané hmoty (můžeme použít i moučkový cukr), pak přidáme jogurt, zakysanou smetanu a dobře promícháme.
- Želatinu rozpustíme zahříváním na plameni a vmícháme do této hmoty. Nakonec opatrně vmícháme šlehačku.
- ½ krému navrstvíme na piškoty. Do krému ukládáme třešně, potom opět uložíme piškoty namočené nebo pokapané karamelovým mlékem a pokračujeme druhou polovinou krému.
- Uhladíme a vložíme do ledničky vychladnout minimálně na 6 hodin.
- Dort ozdobíme třešněmi obalenými v cukru a rozpuštěnou čokoládou.