Vvynikající tradiční ukrajinský Boršč plný vitamínů od ukrajinské babičky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

250 gramů hovězího masa
250 gramů vepřového masa (nejlépe je rameno)
250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost – 100 gramů)
250 gramů hlávkového zelí
150 gramů červené řepy
200 gramů kořenové zeleniny (petržel
mrkev)
100 gramů brambor
50 gramů rajčatového protlaku
vepřové sádlo
pár stroužků česneku
1 velká cibule
1 zakysaná pochoutková smetana
sůl
pepř
bobkové listy
ocet
2 litry vody

Kroky:

    1. Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vyndáme (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru. 
    2. Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a pokrájíme vše nadrobno.
    3. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu.
    4. Na cibuli a masti si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.
    5. Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem.
    6. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.
    7. Na sádle si podusíme na kostky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně cukrem.
    8. K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.
    9. Celou směs přimícháme k vývaru.
    10. Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální.
    11. Při boršč je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků. Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]