Výborná slaná bábovka – stačí smíchat suroviny a dát péct, recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

2 a 1/2 šálku hladké mouky
150 g tvrdého sýra
150 g kyselých okurek
150 g šunky
1 šálek oleje
1 šálek bílého jogurtu
1 prášek do pečiva
4 vejce
100 g strouhaného sýra (např. Gouda)
sůl dle chuti
pepř dle chuti

Kroky:

    1. (Šálek o objemu 200 ml)
    2. Připravíme si mísu, do které rozbijeme vajíčka.
    3. Ty vyšleháme a přidáme olej.
    4. Do směsi za stálého šlehání přidáváme bílý jogurt.
    5. Mouku, kterou jsme si rozmíchali s práškem do pečiva postupně přidáváme k ostatním surovinám.
    6. Pomocí mixéru bychom měli vypracovat hladkou hmotu.
    7. Zavařené okurky si nakrájíme na drobné kostičky.
    8. Stejný postup zvolíme u šunky a sýru.
    9. Tyto suroviny přidáme do těsta a důkladně zamícháme lžící.
    10. Takto připravené těsto nakonec osolíme a opepříme.
    11. Připravíme si formu na pečení (jako na bábovku), kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou.
    12. Do formy následně vylijeme těsto a umístíme ji do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů.
    13. Pečeme asi 30 minut. 
    14. Necháme vychladnout a vyklopíme z formy a uložíme na plech vyložený papírem na pečení.
    15. Vrch bábovky posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších 15 minut při stejné teplotě.
    16. Po upečení slanou bábovku necháme mírně vychladnout a poté nakrájíme.
    17. Podáváme ji teplou, ale skvěle chutná i za studena.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]