Výborné Ledové smetanové kostky s náplní a polevou recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

700 ml mléka
8 ks žloutku
5 lžic kr. cukr
9 lžic hladká mouka
150 ml studené mléko
8 ks bílku
8 lžic moučkový cukr
8 lžic hladká mouka
1 bal.prášek do pečiva

Kroky:

  1. Na polití

    • 150 ml studené mléko

    Krém

    • 700 ml mléka
    • 8 ks žloutku
    • 5 lžic kr. cukr
    • 9 lžic hladká mouka
    1. Bílky vyšleháme do tuhé pěny a postupně po lžících přidáme moučkový cukr. Dostaneme lesklou pěnu, do které už jen vařečkou přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
    2. Těsto navrstvíme na plech, který jsme vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem (rozměr plechu 35 x 35 cm) a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.
    3. Ještě horké těsto polijeme studeným mlékem a necháme vychladnout.
    4. V malém množství mléka rozmícháme žloutky, mouku.
    5. Do hrnce nalijeme zbylé mléko, přidáme cukr a necháme ho rozpustit.
    6. Když máme sladké mléko horké, přidáme rozmíchané žloutky v mléce s moukou a vaříme do zhoustnutí.
    7. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout za občasného míchání.
    8. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a v druhé misce vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny.
    9. Do utřeného másla s cukrem postupně přidáváme žloutkovou hmotu a vařečkou nakonec přimícháme šlehačku.
    10. Žloutkový krém navrstvíme na vychladlé těsto a pěkně uhladíme.
    11. Na krém navrstvíme vyšlehanou šlehačku, pěkně uhladíme a bohatě posypeme kakaem.
    12. Odložíme do chladničky ztuhnout.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]