Výborný domácí knedlík, který je úžasně vláčný a nadýchaný recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g polohrubé mouky (již jsem zkusila i půl na půl s hladkou moukou a také byl výsledek skvělý)
250 ml mléka+voda (125ml + 125ml) – já dávám perlivou minerálku
1 lžičku soli
1 vejce
2 lžíci oleje
1 sáček droždí (případně 1/2 kostky čerstvého)
2 lžíce kr. cukru

Kroky:

  1. Nejprve si klasicky připravíme kvásek
  2. V misce si smícháme 3-4 lžíce mouky s vlažným mlékem a vodou.
  3. Přidáme cukr, droždí a počkáme i 20-30 minut , než vyjde pěkný kvásek.
  4. Přidáme do misky ostatní přísady. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme znovu 30-40 minut kynout.
  5. vytvarujeme na pomoučněném vále tvar knedlíku – podlouhlý bochník. Necháme ještě alespoň 20 minut kynout .
  6. Napařujeme klasickým způsob na pařáku (na dno hrnce dáme vodu, položíme pomaštěný pařák – nebo si na něj položíme pečící papír, aby se knedlík nepřichytil.
  7. Uložíme knedlík a paříme 20 minut. Po celou dobu hrnec neotvírejte.
  8. Po 20 minutách vytáhneme knedlík na dřevěnou desku. Popícháme párátkem, na ruce dáme tak 1 čl. oleje a knedlík potřeme, aby nám tak nevysychala. Knedlík zůstane nádherně nadýchaný i když ji popícháte párátkem.

Poznámka:

Její příprava je jednoduchá a mně se ještě nestalo, že by se nezdařila.

Doporučuji ji naprosto každému.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]