Ingredience:
3 vejce
225 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
75 g hl. mouka
1 kg jablka
1 bal. vanilkový pudinkový prášek (případně 2
podle hustoty směsi)
150 g máslo
200 ml smetany na šlehání
1 ztužovač
Čokoládu a skořici na ozdobení
Kroky:
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s 50 g cukru, přidáme 3 lžíce studené vody a šleháme do pěny.
- Bílky vyšleháme s trochou soli a 50 g cukru na tuhý sníh.
- Sníh pomalu přimícháme do žloutkové směsi a potom pomalu ručně vmícháme sypkou směs – ideálně přes sítko.
- Navrstvíme do vymazané a vysypané formy.
- Pečeme při teplotě 150 stupňů 25 minut.
- Necháme vychladnout ve formě.
- Jalbká očistíme, nastrouháme.
- Cukr smícháme s pudinkovým práškem a rozmícháme v 125 ml vody, dáme na plamen a do horké směsi přidáme jablka a máslo – vaříme do zhoustnutí.
- Seřízněte jablka a promíchejte s 125 g cukru a pak smíchejte prášek s pudink v nádobě s 125 ml vody.
- Přidejte máslo a strouhaná jablka a za stálého míchání přiveďte k varu. Mícháme několik minut a vaříme do zhoustnutí.
- Když směs mírně vychladne, navrstvíme na korpus.
- Smetanu ušleháme se ztužovačem a navrstvíme na vrch.
- Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.