Ingredience:
700 g mletého hovězího masa
1/2 bochníku chleba
3 ks cibule
2 stroužky česneku
3 ks rajčat
nať z kopru
petrželku
150 ml mléka
1 polévkovou lžíci soli
2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
Kroky:
- Jako první si připravíme bochník chleba. Využijeme z něj polovinu a pokud máte doma starší chlebíček, který je již tvrdší, nebojte se ho použít. Chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme namáčet v míse s mlékem.
- Následně si připravíme cibuli a česnek, které nakrájíme nadrobno. Pokud chceme karbanátky co nejjemnější a nejlahodnější, za pomoci mixéru vytvoříme hladkou hmotu z cibule, česneku, chleba a soli.
- Z rajčat odstraníme zelenou část, na kterou se upíná stopka a na vrchu si je křížem jemně nařežeme. Díky tomu z nich později snáze dáme dolu slupku. Pak je umístíme do mísy nebo hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby v ní byly celé ponořené. Po chvíli uvidíme jak z rajčat slupka „slézá“. Pomocí nože ji jemně odstraníme a rajčata nakrájíme nadrobno.
- Kopr a petrželku nasekáme na drobno. Rajčata v míse smícháme s koprem a petrželkou a necháme chvíli odstát. Pak přebytečnou tekutinu z rajčat slijeme.
- Následně smícháme chlebovou směs s rajčaty a bylinkami. Přidáme hovězí maso a vše spolu důkladně promícháme. K masu nepřidáváme vejce, jak je zvykem u klasických masných karbanátků. Takto dosáhneme intenzivnější chuťi a karbanátky budou mnohem šťavnatější.
- Potom z této hmoty vytvoříme malé karbanátky, které ukládáme na plech potřený slunečnicovým olejem. Pečeme v troubě při teplotě 220 stupňů asi půl hodinu. Po upečení podáváme s bramborovou kaší, vařenými nebo pečenými bramborami.