Vynikající tradiční ukrajinský boršč recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

250 gramů hovězího masa
250 gramů vepřového masa (nejlépe je rameno)
250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost – 100 gramů)
250 gramů hlávkového zelí
150 gramů červené řepy
200 gramů kořenové zeleniny (petržel
mrkev)
100 gramů brambor
50 gramů rajčatového protlaku
vepřové sádlo
pár stroužků česneku
1 velká cibule
1 zakysaná pochoutková smetana
sůl
pepř
bobkové listy
ocet
2 litry vody

Kroky:

  1. Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce.
  2. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny.
  3. Maso vybereme (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.
  4. Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a nakrájíme vše nadrobno. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu.
  5. Na cibuli se sádlem si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.
  6. Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.
  7. Na sádle si podusíme na kostičky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně i cukrem.
  8. K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.
  9. Celou směs přimícháme k vývaru.
  10. Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální.
  11. U boršče je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků.
  12. Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili.
  13. Věřím, že boršč milujete stejně jako my, a že si na tomto receptu pochutnáte. Dobrou chuť.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]