Ingredience:
250 gramů hovězího masa
250 gramů vepřového masa (nejlépe plec)
250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost– 100 gramů)
250 gramů hlávkového zelí
150 gramů červené řepy
200 gramů kořenové zeleniny (petržel, mrkev)
100 gramů brambor
50 gramů rajského protlaku
vepřové sádlo
pár stroužků česneku
1 velká cibule
1 zakysaná smetana
sůl, koření
bobkové listy
ocet
2 litry vody
Kroky:
- Všechny druhy masa, které máme si opracujeme, umyjeme a dáme do jednoho velkého hrnce
- Zalijeme studenou vodou a vaříme asi dvě hodiny na mírném ohni
- Maso si vyndáme (vepřové o něco dřív, než hovězí), nakrájíme na malé kostičky a opět vrátíme do vývaru
- Mezitím si veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky
- Pokud chceme, aby řepa neztratila barvu, můžeme ji nejdřívě povařit ve slupce
- Na cibui a sádle si krátce zeleninu podusíme a pak ji zalijeme trochou vývaru z masa
- Když je zelenina poloměkká, přidáme ji všechnu do vývaru
- Nyní můžeme přidat i zelí a brambory, bobkové listy, koření a sůl
- Na sádle si podusíme na kostky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně cukrem
- K červené řepě přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek a celou směs přimícháme k vývaru
- Dochutíme podle potřeby
- Podáváme se zakysanou smetanou