Tento výborný strouhaný koláč s jablky je ideální dezert do podzimního a zimního období, kdy jsou jablka všude po ruce. Kombinace jemného kakaového těsta, sladké jablečné náplně a nadýchaného sněhu z bílků vytváří neodolatelný dezert, který si oblíbíte.
Ingredience:
Těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g práškového cukru
4 žloutky
250 g másla
1/5 balení prášku do pečiva
2 lžíce kakaa (volitelné, pro kakaovou variantu těsta)
Náplň:
Džem dle chuti (např. meruňkový nebo švestkový)
1 kg jablek (nastrouhaných nebo nakrájených na tenké plátky)
4 bílky
150 g práškového cukru
Skořice dle chuti
Šťáva z citronu
Kroky:
- Příprava těsta: Do mísy nakrájejte změklé máslo, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a práškový cukr. Přidejte žloutky a kakao (pokud chcete těsto kakaové). Rukama vypracujte hladké těsto. I když se nejprve těsto může zdát drolivé, máslo se během hnětení roztaje a těsto se spojí. Menší polovinu těsta odložte do lednice, aby ztuhla.
- Příprava koláče: Vymažte plech máslem a těsto rozválejte nebo rovnoměrně rozmačkejte rukama. Na těsto rozetřete džem dle výběru. Na džem přidejte nastrouhaná nebo nakrájená jablka a pokapejte je citronovou šťávou. Ochuťte skořicí nebo vanilkovým cukrem.
- Příprava sněhu: Vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu a natřete ho na vrstvu jablek.
- Dokončení: Odložené těsto z lednice nastrouhejte na sněhovou vrstvu. Pokud chcete, můžete těsto rozválet a nakrájet na pásky, které pak na koláč naskládáte do mřížky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.