Závin ze zdravého dietního těsta bez másla, oleje a cukru recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

200 g celozrnné mouky
200 g zakysané smetany – (smetana by neměla mít více než 8% tuku)
špetku soli
250 g strouhaných jablek
skořici
med
mleté ​​ořechy.
250 g nízkotučného tvarohu
1 žloutek
citronovou kůru
rozinky
med
400 ml mléka
bal. vanilkového pudingu
3 lžíce bílého jogurtu
cukr na slazení

Kroky:

  1. Na náplň:

    • 250 g strouhaných jablek, skořici, med, mleté ​​ořechy.

    2. tip na náplň

    • 250 g nízkotučného tvarohu, 1 žloutek, citronovou kůru, rozinky a med na doslazení

    3. tip na náplň

    • 400 ml mléka, bal. vanilkového pudingu, 3 lžíce bílého jogurtu, cukr na slazení
    1. Příprava je velmi jednoduchá – na těsto stačí smíchat mouku, smetanu, špetku soli a vypracovat tuhé těsto.
    2. Těsto je třeba skutečně dobře uhníst, aby se všechny přísady spojily a vytvořily jednotnou hmotu.
    3. Aby těsto drželo pohromadě, můžeme podle potřeby přidat více mouky, nebo smetany.
    4. Těsto musí být pevné.
    5. Těsto přendáme na pracovní desku a rozválíme na tenčí plát. Na těsto navrstvíme vybranou náplň. Například strouhaná jablka s ořechy, medem a skořicí, tvaroh smíchaný se žloutkem, kůrou a medem, nebo vychladlý pudink smíchaný s jogurtem.
    6. Postupujeme stejně jako u jiných závinů – těsto potřené náplní jednoduše zavineme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
    7. Potřeme studenou vodou a vložíme do vyhřáté trouby.
    8. Pečeme při teplotě 180 stupňů 35-40 minut, nebo dokud povrch cesta není zlatavý.
    9. Nakonec jsem závin posypala cukrem ze Stévie smíchaný s kokosem.
    10. Závin můžete také posypat kakaovým práškem nebo strouhanou hořkou čokoládou.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]