Ingredience:
200 g celozrnné mouky
200 g zakysané smetany – (smetana by neměla mít více než 8% tuku)
špetku soli
250 g strouhaných jablek
skořici
med
mleté ořechy.
250 g nízkotučného tvarohu
1 žloutek
citronovou kůru
rozinky
med
400 ml mléka
bal. vanilkového pudingu
3 lžíce bílého jogurtu
cukr na slazení
Kroky:
Na náplň:
- 250 g strouhaných jablek, skořici, med, mleté ořechy.
2. tip na náplň
- 250 g nízkotučného tvarohu, 1 žloutek, citronovou kůru, rozinky a med na doslazení
3. tip na náplň
- 400 ml mléka, bal. vanilkového pudingu, 3 lžíce bílého jogurtu, cukr na slazení
- Příprava je velmi jednoduchá – na těsto stačí smíchat mouku, smetanu, špetku soli a vypracovat tuhé těsto.
- Těsto je třeba skutečně dobře uhníst, aby se všechny přísady spojily a vytvořily jednotnou hmotu.
- Aby těsto drželo pohromadě, můžeme podle potřeby přidat více mouky, nebo smetany.
- Těsto musí být pevné.
- Těsto přendáme na pracovní desku a rozválíme na tenčí plát. Na těsto navrstvíme vybranou náplň. Například strouhaná jablka s ořechy, medem a skořicí, tvaroh smíchaný se žloutkem, kůrou a medem, nebo vychladlý pudink smíchaný s jogurtem.
- Postupujeme stejně jako u jiných závinů – těsto potřené náplní jednoduše zavineme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Potřeme studenou vodou a vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme při teplotě 180 stupňů 35-40 minut, nebo dokud povrch cesta není zlatavý.
- Nakonec jsem závin posypala cukrem ze Stévie smíchaný s kokosem.
- Závin můžete také posypat kakaovým práškem nebo strouhanou hořkou čokoládou.