Zelný salát s mrkví bez zavařování, vydrží rok, ideální jako příloha recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

2.5 kg mrkve
1 kg cibule
5 kg zelí
500 g – 1 kg např. červených paprik (nemusí být)
lžička kmínu
400-500 ml octu 10%
300-400 g cukr krystal
150 g soli
5 lžiček kyseliny citrónové
4 lžičky Börkey (hydrogensiřičitan draselný) – koupíte ve vinařství nebo na internetu
1l vody

Kroky:

  1. Nálev:

    • 400-500 ml octu 10%
    • 300-400 g cukr krystal
    • 150 g soli
    • 5 lžiček kyseliny citrónové
    • 4 lžičky Börkey (hydrogensiřičitan draselný) – koupíte ve vinařství nebo na internetu
    • 1l vody
    1. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a bílé zelí nakrájíme na jemno, přidáme nakrájenou cibulku, (nedělám kostičky,ale velmi jemné plátečky, jako zelí) a stejně tak nakrájené papriky (ty nemusí být) a promícháme.
    2. Smícháme si všechny suroviny na nálev a zalijeme tím zelí a ostatní ingredience.
    3. Necháme odpočívat do druhého dne. 
    4. Druhý den si připravíme vroucí vodou vymyté sklenice, do nich vtlačíme zelí a zalijeme lákem.
    5. Pořádně zavíčkujeme.
    6. Takto by nám zelí mělo vydržet i rok, v tmavém a chladném prostoru, například ve sklepě. Zhruba po 14 dnech dostane zelí ještě lepší chuť, protože se uleží.
    7. Můžete přidat i jiné ingredience, například okurky, nebo chilli papričky pro ostřejší chuť.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]