Zvenku křupavý a uvnitř lahodný jablečný štrůdl recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

6 jablek
125ml vody
2 PL slunečnicového oleje
2 PL strouhanky
250g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce cukru
1 PL másla
Skořice podle chuti

Kroky:

    1. Do mouky nalijte vodu, přidejte vejce a slunečnicový olej.
    2. Hmotu důkladně promíchejte.
    3. Posypte si desku moukou a začněte na ní mísit těsto. Mělo by být pružné a nelepivé.
    4. Přikryjte ho utěrkou a nechte 25 minut v teple.
    5. Dejte si na stůl starší ubrus, který již nepoužíváte, posypte ho moukou, položte na něj těsto a jemně ho vyválejte.
    6. Pak ho opatrně a pomalu vytahujte prsty, dokud nebude téměř průhledné.
    7. Posypte těsto strouhankou.
    8. Oloupejte si jablka, vyřízněte z nich střed a nakrájejte je na jemné plátky.
    9. Naskládejte je na strouhankovou vrstvu, na kterou následně přidejte cukr a skořici.
    10. Zabalte do rolády a konce těsta dobře upevněte.
    11. Štrúdl si přemístěte na plech, vidličkou do něj udělejte pár dírek a pečte přibližně 30 minut při teplotě 190 stupňů.
    12. Vyndejte z štrúdl z trouby – potřete máslem, posypte cukrem a pošlete do trouby na dalších 10 minut.
    13. Teplý jablečný štrúdl můžete ozdobit čokoládovým sirupem, práškovým cukrem nebo zmrzlinou. Vaše chuťové buňky zažijí dokonalou chuť a křupavost.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]